Recepta per Péssakh: Escarxofes amb agre de llimona

L’escarxofa és un vegetal present a les il·luminacions de les hagadot catalanes de Péssakh. En Luigi Martell ens fa arribar aquesta recepta de escarxofes amb agre de llimona, una recepta molt adient per aquests dies de festa.

Ingredients:

8 escarxofes mitjanes o bé 4 de grosses

L’agre de 4 llimones

300 ml d’oli d’oliva extra verge

Sal mòlta de fresc, a plaer

Anet fresc tallat, i encara més anet per a decorar, si ho desitgem

Preparació:

1.  Tallem la base de les escarxofes, en llevem les fulles més dures i tallem les puntes de les escarxofes.

2.  Migpartim les escarxofes i les deixem macerar qualque minut dins aigua bona i llimona per evitar que les escarxofes s’ennegreixin.

3.  Per a la vinagreta, deixatem un polsim o dos de sal amb l’agre de llimona i hi incorporem l’oli d’oliva bo i remenant-ho tot fins a tant que emulsionarà.

4.  Escorrem les escarxofes i comencem a fregir les escarxofes macerades amb les tiges cap amunt dins oli.

5.  Al cap de poc, hi afegim la vinagreta i aigua bona fins a tant que cobrirà 3/4 parts dels culs de les escarxofes migpartides.

6.  Ho deixem tot semar, és a dir que faci xup-xup fins a tant que les escarxofes tornaran tendres.

Durant la cuitor afegim-hi sal mòlta de fresc a plaer, com també l’anet tot tallucat. Podem menjar les escarxofes a temperatura ambient o bé fredes amb sal i anet.

Petits consells:
* Triem les escarxofes tendres, amb les fulles ben apinyades, el caluix turgent i les puntes arrodonides i sense punxes.

* Per marinar les escarxofes, fem servir sempre aigua bona per a preservar el màxim de nutrients de les escarxofes. Recordem que la vitamina C de la llimona té un efecte antioxidant i, doncs, evitarà que les escarxofes s’ennegreixin un cop migpartides.

Petits secrets:
* Si no tenim pas anet, cap problem, fem servir julivert i all. El gust serà molt diferent, però igual de bo!

* Per avançar feina durant aquests atrafegats dies de Pèçaħ, podem preparar aquest plat un dia abans, guardar-lo dins la gelera i l’endemà treure’l de la gelera una hora abans de servir les escarxofes perquè s’escalfin a temperatura ambient.

Escarxofes amb agre de llimona, una recepta per Péssakh d’en Luigi Martell per a la Nova Escola Catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada