L’elogi atorgat a Noè no té parangó a la Tanakh. Va ser, diu la Torà, «un home just, perfecte entre les seves generacions; Noè va caminar amb Déu». No es dóna cap lloança semblant a Abraham, Moisès ni a cap dels profetes. L’única persona de la Bíblia que s’acosta és Job, descrit com a «irreprotxable i íntegre ( tam ve-yashar ); temia Déu i defugia el mal» ( Job 1:1). Noè és, de fet, l’únic individu que el Tanakh qualifiquen de just (tzaddik). 

Tot i això, el Noè que veiem al final de la seva vida no és la persona que vàrem veure al començament. Després de la inundació:

Noè, un home del sòl, va procedir a plantar una vinya. Quan va beure una mica del vi, es va emborratxar i va jaure destapat dins la seva tenda. Ham, el pare de Canaan, va veure el seu pare nu i l’hi va dir als seus dos germans que eren fora. Però Sem i Jafet van agafar una peça de roba i la van col·locar damunt les seves espatlles; després van entrar caminant enrere i van cobrir el cos nu del seu pare. Els seus rostres es van girar cap a una altra banda per tal de no veure el seu pare nu. ( Gèn. 9: 20-23 ) .

L’home de Déu ha esdevingut un home de la terra. L’home recte s’ha convertit en borratxo. L’home vestit de virtut ara queda nu. L’home que va salvar la seva família del diluvi és ara tan indigne que dos dels seus fills s’avergonyeixen de mirar-lo. Aquesta és una història de decadència. Per què?

Noè és el cas clàssic d’algú que és just, però que no és un líder. En una època desastrosa, quan tot s’ha corromput, quan el món s’omple de violència, quan fins i tot Déu mateix –en la línia més punyent de tota la Torà– «es va lamentar d’haver creat l’home a la terra i se’n va doldre en el seu interior». Només Noè justifica la fe de Déu en la humanitat, la fe que el va portar a crear la humanitat en primer lloc. Això és un èxit immens i res no l’hauria de desvirtuar. Noè és, al cap i a la fi, l’home a través del qual Déu fa un pacte amb tota la humanitat. Noè és per a la humanitat el que Abraham és per al poble jueu.

Noè era un home bo en una mala època. Però la seva influència en la vida dels seus contemporanis era, aparentment, inexistent. Això està implícit en la declaració de Déu: «Només ha tu he trobat just en tota aquesta generació» ( Gèn. 7: 1 ). Això és també implícit en el fet que només Noè i la seva família, juntament amb els animals, es van salvar. És raonable suposar que aquests dos fets –la justícia de Noè i la seva manca d’influència sobre els seus contemporanis– estan íntimament relacionats. Noè va conservar la seva virtut separant-se del seu entorn. És així com, en un món embogit, es va mantenir sa.  

El famós debat entre els savis sobre si la frase «perfecte en les seves generacions» ( Gn. 6: 9 ) és elogi o crítica pot estar ben bé relacionat amb això. Alguns van dir que «perfecte en les seves generacions» significa que era perfecte només en relació amb el baix nivell que predominava llavors. Deien que si hagués viscut a la generació d’Abraham, hauria estat algú insignificant. Altres van dir el contrari: si en una generació malvada Noè era just, quant més gran hauria estat en una generació amb models com Abraham!

Em sembla que l’argument es basa en si l’aïllament de Noè formava part del seu personatge o si només era la tàctica necessària en aquell temps i lloc. Si era per naturalesa un solitari, no hauria guanyat amb la presència d’herois com Abraham. Hauria estat impermeable a influir, ja sigui per bé o per mal. Si no fos un solitari per naturalesa sinó només per circumstàncies, en una altra època hauria buscat esperits afins i hauria esdevingut encara més gran.

Però, què era el suposadament havia de fer-hi Noè? Com podria haver estat una influència per al bé en una societat inclinada al mal? Estava realment destinat a parlar en una època en què ningú no escoltava? De vegades la gent no escolta ni tan sols la veu de Déu mateix. N’hem tingut un exemple fa només dos capítols, quan Déu va advertir Caïm del perill dels seus sentiments violents cap a Abel – «Per què estàs irritat i no aixeques el cap?… el pecat aguaita a la porta: et desitja, però tu el pots dominar.» ( Gn. 4: 6-7 ). Tot i això, Caïm no va escoltar i va matar son germà. Si Déu parla i la gent no escolta, com podem criticar Noè per no parlar quan totes les evidències semblen suggerir que de tota manera no l’haurien escoltat? 

El Talmud planteja aquesta mateixa qüestió en un context diferent, en una altra època sense lleis: els anys que condueixen a la conquesta babilònica i la destrucció del Primer Temple, una altra època sense lleis:

Aha b. R. Hanina va dir: Mai no va sortir una paraula favorable de la boca del Sant, beneït Ell, de la qual es retractés pel mal, excepte el següent, on està escrit: “I el Senyor li digué: Travessa pel mig de la ciutat de Jerusalem i marca una creu al front dels homes que es planyen i gemeguen per totes les abominacions que es cometen enmig d’ella.” ( Ezequiel 9: 4 ). 

El Sant, beneït Ell, va dir a Gabriel: “Vés i posa una marca de tinta al front dels justos, perquè els àngels destructors no tinguin cap poder sobre ells; i una marca de sang sobre el front dels malvats, perquè els àngels destructors puguin tenir poder sobre ells. ” Va dir l’Atribut de la Justícia davant el Sant, beneït Ell: “Sobirà de l’Univers! En què són diferents d’aquests? “

“Aquells són homes completament justos, mentre que aquests són completament dolents”, va respondre. “Sobirà de l’Univers!” va dir la Justícia: “Tenien el poder de protestar però no ho van fer”.

Déu va dir: “Si haguessin protestat, no els haurien fet cas”.

“Sobirà de l’Univers!” va dir Justícia: “Això se us va revelar, però se’ls va revelar a ells?” ( Xabat 55a ) 

Segons aquest passatge, fins i tot els justos de Jerusalem van ser castigats en el moment de la destrucció del temple perquè no van protestar contra les accions dels seus contemporanis. Déu s’oposa a la pretensió de la Justícia: per què els castiga per la seva manca de protesta quan era clar que si ho haguessin fet, ningú no els hauria escoltat? La justícia respon: Això pot ser clar per a Vós o per als àngels 8 com dient, això pot ser clar a posteriori), però en aquell moment, cap ésser humà no podria estar segur que les seves paraules no tindrien cap impacte. La Justícia pregunta: Com podeu estar segur que fracassareu si mai no ho proveu?

El Talmud assenyala que Déu va acceptar a contracor el que deia la Justícia. D’aquí el principi fort: quan passen coses dolentes a la societat, quan predominen la corrupció, la violència i la injustícia, és el nostre deure registrar una protesta, encara que sembli probable que no tindrà cap efecte. Per què? Perquè això és el que demana la integritat moral. El silenci es pot considerar com a acceptació. I, a més a més, mai no podem estar segurs que ningú no l’escoltarà. La moralitat exigeix ​​ignorar la probabilitat i centrar-nos en la possibilitat. Potser algú se n’adonarà i canviarà, i amb aquest «potser» n’hi ha prou.

Aquesta idea no va aparèixer de sobte per primera vegada al Talmud. S’explica explícitament al llibre d’Ezequiel. Això és el que Déu diu al profeta:

« A tu, fill d’home, jo t’envio als israelites, gent rebel que s’ha revoltat contra mi; tant ells com els seus pares m’han estat infidels fins avui mateix. 4 Són gent de cara endurida i de cor empedreït. Jo t’hi envio per a dir-los: “Això us anuncia el Senyor, Déu sobirà.” I ells, que són un poble rebel, tant si t’escolten com si no t’escolten, sabran que hi ha un profeta enmig seu”. ( Ezequiel 2: 3-5 ) 

Déu diu al profeta que parli, independentment de si la gent escoltarà.

Per tant, una manera de llegir la història de Noè és com un exemple de manca de lideratge. Noè era just però no era un líder. Era un bon home que no tenia cap influència en el seu entorn. Hi ha, certament, altres maneres de llegir la història, però aquesta em sembla la més senzilla. Si és així, Noè és el tercer cas d’una sèrie de fallades de responsabilitat. Com vam veure la setmana passada, Adam i Eva no van assumir la responsabilitat personal de les seves accions («No he estat jo»). Caïm es va negar a assumir la responsabilitat moral («Que potser sóc el guardià del meu germà?»). Noè va fallar en la prova de responsabilitat col·lectiva.

Aquesta manera d’interpretar la història, si és correcta, comporta una conclusió contundent. Sabem que el judaisme implica responsabilitat col·lectiva, ja que ensenya a Kol Yisrael arevim ze bazeh («Tot Israel és responsable els uns dels altres» Xavuot 39a ). Però pot ser que el simple fet d’ésser humà impliqui també responsabilitats col·lectives. No només els jueus són responsables els uns dels altres. També ho som tots, independentment de la nostra fe o filiació religiosa. Això és, en qualsevol cas, el que Maimònides va argumentar, tot i que Nahmànides no hi estava d’acord. [1]

Els Hassidim tenien una manera senzilla d’explicar-ho. Van anomenar Noè a tzaddik im peltz , «un home just amb un abric de pell». Hi ha bàsicament dues maneres de mantenir-se calent en una nit freda. Podeu portar un abric gruixut o podeu encendre un foc. Poseu-vos un abric i només us escalfareu vosaltres mateixos. Enceneu un foc i també podreu escalfar els altres. Se suposa que hem d’encendre un foc. 

Noè era un bon home que no era un líder. Va ser, després del diluvi, perseguit per la culpa? Va pensar en les vides que podria haver salvat si només hagués parlat, ja fos amb els seus contemporanis o amb Déu? No podem estar segurs. El text és suggestiu però no concloent.

Sembla, però, que la Torà estableix un nivell alt per a la vida moral. No n’hi ha prou amb ser justos si això vol dir donar l’esquena a una societat culpable de malifetes. Hem de prendre posició. Hem de protestar. Hem de fer constar la dissidència encara que la probabilitat de canviar opinions sigui petita. Això es deu al fet que la vida moral és una vida que compartim amb els altres. Som, en cert sentit, responsables de la societat de la qual formem part. No n’hi ha prou de ser bo. Hem d’animar els altres a ser bons. Hi ha moments en què tots i cadascun de nosaltres ha de liderar.

Xabbat Xalom.

[1] Vegeu Rambam, Mixné Torà, Hilchot Melachim 9:14. Vegeu també Ramban, Commentary to Bereixit 34:13, s.v. Ve-rabbim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.