El text següent és una traducció de l’article «How we got here», del rabí David Wolpe, publicat originalment a The Times of Israel.


«Recorda els dies antics; Pensa en els anys de les generacions passades. Pregunta al teu pare, i t’ho explicarà, als teus ancians, i ells t’ho ensenyaran.» (Devarim-Deuteronomi 32:7). Necessitem la perspectiva històrica que la Torà ens recomana.

Estem realment «més polaritzats que mai»? Hi va haver un temps en què els congressistes (no elles, sinó ells) s’armaven amb pals i ganivets, abans de la Guerra Civil Americana. Oh, i hi va haver una Guerra Civil a Amèrica. Fa més poc, el 1968, hi havia assassinats horribles, una guerra horrible, la renuncia d’un president a la vida pública, la Guàrdia Nacional disparava contra estudiants universitaris i una convenció política gairebé explota.

Després de dues Guerres Mundials i un règim comunista que va esclavitzar gairebé mig món, hem emergit. Amb problemes, segur, però també fent progressos en les àrees de les malalties, la pobresa i la igualtat. Encara queda molt per fer, i la crítica sempre és valuosa, en especial quan és informada i comprenent com hem arribat a aquest punt.

Algun cop sembla que l’única analogia que hom sent és la Segona Guerra Mundial. A banda dels nazis, hi ha hagut moltes coses més, a la història humana. Fa molt temps Moisès ens exhortava a aprendre-ho. Si prenen en consideració la seva saviesa, aprofundirem en la discussió del nostre present.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.