El 29 de Kheixvan, que enguany cau en 27 de novembre, els nostres germans etíops, els “Beta Israel”, celebren la festa de Sigd.

Durant la festa, els jueus etíops renoven l’aliança entre el Poble d’Israel, Déu i la seva Torah. Durant tot el dia, es realitzen una sèrie de pregàries pel retorn a Sió. De forma comunal, es realitza una introspecció que complementa l’autoexamen durant Yom Kippur, que és just 50 dies abans –de forma similar a la festa de Xavuot, que se celebra 50 dies després de Pasqua. D’acord amb la tradició etíop, per tal de ser dignes del retorn de l’exili a Jerusalem, tot el poble ha de participar en una introspecció i penediment comunitaris.

Les transgressions dels membres de la comunitat es perdonen durant Yom Kippur i els 50 dies següents. I al dia 50, després de la introspecció conjunta, tota la comunitat retorna a l’experiència de Kippur amb pregàries i un dejú.

La comunitat es troba al matí i caminen junts cap al cim d’una muntanya. Els Kessim, els líders religiosos, es vesteixen amb els vestits tradicionals i porten les “Orit“, els rotlles amb la Torà escrits en la llengua antiga Geez, i es componen dels Cinc llibres de Moisès, els Profetes i altres llibres com el Cant dels cants.

Durant el dia, els Kessim reciten fragments de l’Orit, incloent-hi el Llibre de Nehemies, i lideren les pregàries davant la comunitat.

Avui en dia, en què la majoria de membres de la comunitat jueva etíop ha fet alià a Israel, la festa serveix de reunió de tota la comunitat, que viatja a Jerusalem i es visita el Kotel i el passeig del barri d'”Armon Hanatziv”; així com per reforçar els llaços entre la comunitat i les seves arrels culturals.

Des de la Nova Escola Catalana desitgem un Sigd ple de significat, introspecció i un dejú tranquil a tots els nostres germans etíops, en especial al doctor Rabí Sharon Zaude Shalom, el primer rabí ordenat de la comunitat “Beta Israel”, a qui vam tenir el plaer de conèixer personalment, el passat estiu a Jerusalem.

Font: https://www.jewishvirtuallibrary.org/ethiopian-sigd-holiday

2 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.