El següent text és una adaptació de l’article «The Laws of Koshering Vessels for Pesach», publicat originalment a Halacha yomit el dia 25 de març del 2019.


No es poden fer servir utensilis que s’hagin emprat per cuinar khamets o on s’hi ha servit khamets calent, ja que han absorbit el sabor del khamets. Per tant, de la mateixa forma que separem entre utensilis de carn i de llet durant tot l’any, cal separar entre els utensilis que fem servir durant l’any i els nostres plats i elements de cuina de Pessakh.

Com que les lleis per kaixeritzar utensilis de cuina per Pessakh són difícils, tant en la perspectiva pràctica com en la halàkhica, Maran Rabbeinu Ovadia Yosef zt”l les ha ordenat per nosaltres de forma clara i concisa, en els seus discursos com en les seves obres.

Avui en dia, que vivim en una època d’abundància, gràcies a Déu, la majoria de la gent disposa d’un joc especial de cuina per Pessakh, pel que no cal que kaixeritzin els seus plats per la festa, a banda dels marbres i superfícies de la cuina, el forn, els fogons i la resta que qualsevol persona ha de kaixeritzar. Començarem explicant l’essència del procés de kaixerització i ens concentrarem en alguns dels detalls pertinents d’aquestes lleis.

Allibera de la mateixa forma que absorbeix

Un utensili es kaixeritza de la mateixa manera en la qual es fa servir, de forma general, ja que tenim la regla «de la mateixa forma que ho absorbeix, ho allibera». Per tant, qualsevol utensili que s’empri per cuinar, com pots o olles, el mètode per kaixeritzar-lo és la mateixa forma en què es fa servir, per exemple el procés anomenat «Haga’là», que és immergir en una olla plena d’aigua bullent. L’aigua bullent ha d’estar en un «K’li rixón».

Això vol dir que l’utensili s’ha de ficar dins de l’olla en què s’està fent bullir l’aigua i que encara està sobre el foc. No es pot efectuar l’«Haga’là» en un utensili on no s’hi ha bullit l’aigua, i on només s’hi ha abocat després de bullir-la en un altre lloc, ja que es considera aquest com un «K’li xení» [segon utensili]. L’aigua del «K’li xení» no es considera que bulli amb força suficient per a alliberar el sabor del khamets.

Kaixeritzant la vaixella

Els ganivets, culleres i altres coberts poden kaixeritzar-se ficant-los per complet dins aigua bullent en una olla al foc o en una tetera elèctrica. Si el mànec del ganivet està fet de fusta, no es pot kaixeritzar mitjançant «Haga’là».

Abans de fer «Haga’là», cal rentar bé els utensilis i assegurar-se que no hi queda cap residu ni rovell. És preferible no fer servir cap utensili on s’hi ha cuinat o servit khamets 24 hores abans de fer «Haga’là».

Utensilis que necessiten foc

Les broquetes o graelles que es fan servir amb foc però sense líquids han de ser passades per foc fins que en sorgeixin espurnes, per exemple, fins que el metall es torni vermell. El mateix passa amb certs elements, com les olles per cuinar amb aire calent en fogons de gas, que es facin servir per cuinar khamets –generalment pastissos– durant l’any, que requereixen passar-se per foc fins que el metall es torni vermell. Com que això no és pràctic, cal comprar un element nou per Pessakh. Malgrat això, una olla d’aquestes característiques que s’hagi emprat tan sols per cuinar-hi khamets durant l’any, pot kaixeritzarse mitjançant «Haga’là», tal com s’ha explicat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.