UNA RECEPTA D’EN LUIGI MARTELL

Fa dècades que a ca nostra recuperem receptes que pervenen de receptaris familiars, d’anotacions, de plaguetes personals o bé de receptaris familiars d’altri i de retalls de premsa amb autoria o sense. Avui volem compartir amb vosaltres aqueixos petits tresors de la nostra rebosteria familiar que fem sobretot per Hanukà, si bé també en podríem fer per Roixaxannà i per Purim.

Les trenelles són uns bunyols de pasta tovada, fregides i banyades dins regal*, les quals, a ca nostra, gairebé sempre fan part de les gormanderies fregides que preparem durant els vuit dies de Hanukà. Resultat, una delícia per als ulls i per a les papil·les gustatives!

Ingredients:

Per al regal***:

2 gots de sucre
1 got d’aigua
3 rodelles de llimona amb clovella
2 rodelles de taronja amb clovella
1 branquilló de canyella (opcional)
2 cullerades de mel (opcional)

Elaboració:

  1. Posem dins una petita casserola l’aigua amb el sucre i les rodelles de llimona i taronja amb clovella.
  2. Fem bullir el tot fins a tant que espesseirà un galant xic.
  3. Quan veurem que en agafar el regal entre els dits polze i índex es notarà espès, és que havem trobat el punt just!
  4. Permetrem que el regal es refredi a temperatura ambient abans no posar-lo dins la gelera durant 1 hora.

Ingredients:
Per a les trenelles:

200 ml de llet tèbia
2 cullerades de sucre sèmola
14 g llevat de flequer [o bé 7 g llevat sec]400 g de farina
Un galant pessic de sal
1 ou sencer
40 g de mantega en pomada*** 
Oli per a fregir.

Elaboració:

  1. Dins un got deixatem el llevat amb un galant xic de llet tèbia i sucre.
  2. Afegim el llevat diluït i ja activat a la resta de la llet tèbia i aboquem el tot dins una escudella grossa.
  3. Afegim-hi l’ou ja batut, la sal i la mantega en pomada.
  4. Afegim-hi la farina (prèviament passada pel sedàs) progressivament i treballem-la amb la mà closa fins a tant que obtindrem una pasta que es desferrarà de les parets de l’escudella.
  5. Cobrim la pasta amb un drap net i la deixarem tovar dins un endret temperat i arrecerat durant 1 hora perquè augmenti de volum.
  6. Un cop que hagi reposada la pasta, agafarem la pasta, l’aprimarem amb el corró i la dividirem en 12 porcions.
  7. Amb cadascuna de les porcions farem 3 xurros tot mirant que tots siguin més o menys del mateix gruix i llargada i amb els quals farem unes mini trenelles.

8.   Un cop fetes les trenelles, caldrà que les tornem a cobrir amb un drap net perquè puguin tornar a tovar durant 2/4 d’hora i augmentar de volum una mica. 

9.  Aprevenim la fregidora o bé un perol amb abundant oli, el qual escalfarem per a fregir****.

10. Amb la mà, anem agafant les trenelles i les anem fregint. Veurem que les trenelles pujaran unfladetes a la superfície.

11. Anirem tombant les trenelles d’un costat i de l’altre fins a tant que acabaran rosses.

12. Retirarem les trenelles amb una escumadora perquè desprenguin el màxim d’oli possible i, tot seguit, les somorgollarem dins el regal ben fred durant 1 minut.

13. Un cop banyades les trenelles, si ho volem, les podem empolsimar de festuc de granet o bé d’ametlla de granet torrada. 

Brahà i salut, i sense manca de ningú!
[A tots, benediccions i molta sanitat, i sense que hi hagi falta de cap ésser estimat!]

Petits secrets:

  • Les trenelles en si mateixes no són pas gaire dolces perquè tot el sucre que tenen ve del regal.

++ Si no ens ve pas de gust banyar les trenelles dins regal, sempre les podem arrebossar amb sucre i servir-les ben calentes.

+++ També podem incorporar carbassa cuita i esfrimolada dins la pasta. Si ho fem així, prescindirem de la llet i, amb la mà, incorporarem el llevat dins el puré de carbassa bo i barrejant-ho bé per tal d’assegurar-nos que tots els grumolls de llevat que hi podrem anar trobant, s’hi incorporin.

++++ També podem fer el regal amb qualque licor (ratafia, herbes dolces, yarden muscat, etc.), però com que aqueixos dolços fregits estan pensats per a gaudir-ne amb tots els membres de la família, val més que no n’hi posem pas.

Petites anotacions:
*Pasta tovada => pasta llevada, pasta fermentada amb llevat

**Regal => almívar

***Mantega en pomada => mantega a temperatura ambient.

****No cal que l’oli faci fum. Per mor de verificar que l’oli és prou calent, posem-hi una boleta de pasta, la qual ha de pujar unfladeta sobre la superfície.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.