UNA RECEPTA D’EN LUIGI MARTELL
Fa dècades que a ca nostra recuperem receptes que pervenen de receptaris familiars, d’anotacions, de plaguetes personals o bé de receptaris familiars d’altri i de retalls de premsa amb autoria o sense. Avui volem compartir amb vosaltres aqueixos petits tresors de la nostra rebosteria familiar que fem sobretot per Hanukà, si bé també en podríem fer per Roixaxannà i per Purim.
Les trenelles són uns bunyols de pasta tovada, fregides i banyades dins regal*, les quals, a ca nostra, gairebé sempre fan part de les gormanderies fregides que preparem durant els vuit dies de Hanukà. Resultat, una delícia per als ulls i per a les papil·les gustatives!
Ingredients:
Per al regal***:
2 gots de sucre
1 got d’aigua
3 rodelles de llimona amb clovella
2 rodelles de taronja amb clovella
1 branquilló de canyella (opcional)
2 cullerades de mel (opcional)
Elaboració:
- Posem dins una petita casserola l’aigua amb el sucre i les rodelles de llimona i taronja amb clovella.
- Fem bullir el tot fins a tant que espesseirà un galant xic.
- Quan veurem que en agafar el regal entre els dits polze i índex es notarà espès, és que havem trobat el punt just!
- Permetrem que el regal es refredi a temperatura ambient abans no posar-lo dins la gelera durant 1 hora.
Ingredients:
Per a les trenelles:
200 ml de llet tèbia
2 cullerades de sucre sèmola
14 g llevat de flequer [o bé 7 g llevat sec]400 g de farina
Un galant pessic de sal
1 ou sencer
40 g de mantega en pomada***
Oli per a fregir.
Elaboració:
- Dins un got deixatem el llevat amb un galant xic de llet tèbia i sucre.
- Afegim el llevat diluït i ja activat a la resta de la llet tèbia i aboquem el tot dins una escudella grossa.
- Afegim-hi l’ou ja batut, la sal i la mantega en pomada.
- Afegim-hi la farina (prèviament passada pel sedàs) progressivament i treballem-la amb la mà closa fins a tant que obtindrem una pasta que es desferrarà de les parets de l’escudella.
- Cobrim la pasta amb un drap net i la deixarem tovar dins un endret temperat i arrecerat durant 1 hora perquè augmenti de volum.
- Un cop que hagi reposada la pasta, agafarem la pasta, l’aprimarem amb el corró i la dividirem en 12 porcions.
- Amb cadascuna de les porcions farem 3 xurros tot mirant que tots siguin més o menys del mateix gruix i llargada i amb els quals farem unes mini trenelles.
8. Un cop fetes les trenelles, caldrà que les tornem a cobrir amb un drap net perquè puguin tornar a tovar durant 2/4 d’hora i augmentar de volum una mica.
9. Aprevenim la fregidora o bé un perol amb abundant oli, el qual escalfarem per a fregir****.
10. Amb la mà, anem agafant les trenelles i les anem fregint. Veurem que les trenelles pujaran unfladetes a la superfície.
11. Anirem tombant les trenelles d’un costat i de l’altre fins a tant que acabaran rosses.
12. Retirarem les trenelles amb una escumadora perquè desprenguin el màxim d’oli possible i, tot seguit, les somorgollarem dins el regal ben fred durant 1 minut.
13. Un cop banyades les trenelles, si ho volem, les podem empolsimar de festuc de granet o bé d’ametlla de granet torrada.
Brahà i salut, i sense manca de ningú!
[A tots, benediccions i molta sanitat, i sense que hi hagi falta de cap ésser estimat!]
Petits secrets:
- Les trenelles en si mateixes no són pas gaire dolces perquè tot el sucre que tenen ve del regal.
++ Si no ens ve pas de gust banyar les trenelles dins regal, sempre les podem arrebossar amb sucre i servir-les ben calentes.
+++ També podem incorporar carbassa cuita i esfrimolada dins la pasta. Si ho fem així, prescindirem de la llet i, amb la mà, incorporarem el llevat dins el puré de carbassa bo i barrejant-ho bé per tal d’assegurar-nos que tots els grumolls de llevat que hi podrem anar trobant, s’hi incorporin.
++++ També podem fer el regal amb qualque licor (ratafia, herbes dolces, yarden muscat, etc.), però com que aqueixos dolços fregits estan pensats per a gaudir-ne amb tots els membres de la família, val més que no n’hi posem pas.
Petites anotacions:
*Pasta tovada => pasta llevada, pasta fermentada amb llevat
**Regal => almívar
***Mantega en pomada => mantega a temperatura ambient.
****No cal que l’oli faci fum. Per mor de verificar que l’oli és prou calent, posem-hi una boleta de pasta, la qual ha de pujar unfladeta sobre la superfície.