Demà comença Hanukà i de segur que anem tots força enfeinats i costarà un fum de fer tenir-ho tot esllestit per al vespre de demà. No sempre és evident vivint fora d’Israel arribar al dia de la celebració i disposar de tot allò que és de menester. Potser algún dels gresolets de l’any anterior s’ha trencat, potser just poques hores abans ens adonem del fet que no tindrem pas prou blens pels vuit dies, o que no tenim amb què fer-los surar.

D’aquí ve la importància de preparar les celebracions amb temps, per a arribar preparats de la millor manera possible a aquestes dates tant esperades, sobretot per la mainada.

Un cop ja tenim allò que necessitem arriba la qüestió principal: com encendre les llums de Hanukà i quines benediccions dir?

Per a la primera pregunta hi ha diferents respostes (com gairebé sempre) segons les tradicions i costums que hom segueixi, ja sigui l’aixquenasita, el sefardita, l’italià, el català, amb qualsevol de les seves variants.

Segons el costum de Catalunya, la primera nit encenem el gresol de l’esquerra. A la segona nit hi afegim una llum a la seva dreta i encenem de dreta a esquerra. D’aquesta manera, encenem primer la llum nova i no pas la llum sobre la qual ja s’havia beneït a vegada anterior.

La primera de les vuit nits diem tres benediccions: “Lehadlik ner xel Hanukà”, “Xeasà nissim” i “Xeeheianu”. A partir de la segona nit, ja només diem les dues primeres, sense dir el “Xeeheianu”.

Fotografia d’una de les pàgines del Sidur Catalunya amb el text de les tres benediccions per Hanukà.

Aquí trobareu amb audio amb la recitació de les benediccions, amb un nusah reconstruit inspirat en el que avui dia s’utilitza a Roma.

Des de la Nova Escola Catalana us desitjem una Hanukà alegre al costat de tots aquells que estimeu.

Hanukà Sameah! Hanukà Alegre!

Nova Escola Catalana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.